Vraag de gemiddelde zevenjarige wat hij later wil worden en je krijgt de meeste waanzinnige antwoorden. Maar een enkeling zal zich ook werkelijk aan zijn toekomstdroom houden. Zoals Pieter De Poortere. Als kleine knaap met veel geduld, veel tijd én veel tekenpapier volgde hij het voorbeeld van zijn vader en zette hij zijn eerste doedels richting academie. Later ging hij op Sint-Lucas in de leer bij strip grootmeesters Ferry en Ever Meulen en kreeg hij de fijne lijnen van het vak in de vingers. De Poortere had nooit kunnen vermoeden dat zijn toenmalig eindwerk – de humoristische strip ‘Boerke’ – op 15 jaar tijd zou uitgroeien tot een internationaal succesverhaal.
Een unieke tentoonstelling bundelt de humoristische avonturen van dit ‘kleine keuterboerke’ in een origineel overzicht over 500 pagina’s.
Spreken is zilver, zwijgen is goud
Willen we de succesfilosofie van Boerke volgen, dan hebben we waarschijnlijk al veel te veel letters verspild. Want dat is net de kracht van Boerke: geen woorden, alleen beeld. En vooral goed kijken: want de korte gagstrips zijn geen rechte weg naar de humoristische pointe. Overal ten velde liggen er subtiele grappige details klaar om ontdekt te worden. Boerke is humor waar goed is over nagedacht… om over na te denken.
Knuffelen met een boksbeugel
Hoewel de onschuldige tekenstijl ons soms in een vals gevoel van veiligheid lokt, staat Boerke achter de hoek klaar om je met een dorsvlegel van harde en wrede grappen rond de oren te meppen. De heldere, minimalistische tekenstijl – grafisch sober maar gesofisticeerd – schept met zijn beperkt palet van warme rode en blauwe kleuren een ietwat naïeve en onschuldige wereld. Dit maakt het vaak noodlottige bestaan van de zwijgzame loser extra pijnlijk en geeft het soms gitzwarte cynisme de kracht van een kopstoot met een pikdorser.
Breed en uitgepuurd
Ondanks het af en toe balanceren op het scherpe randje van wreed en sadistisch, behoudt Boerke een universele, brede basis en staat hij altijd – zoals het de nuchtere landbouwer past – met de voeten op de grond. Dit geeft de humor een unieke tijdloosheid en grensoverstijgend karakter. Van een nationale kippencrisis tot internationaal terrorisme: dit Boerke oogst overal succes.
Van Boerke tot Dickie
Op 15 jaar tijd is Boerke uitgegroeid van regionale klassieker tot een heus exportproduct. Het palmares liegt er niet om. Van Humo en Knack Focus, de Franse kwaliteitskrant Le Monde tot vertalingen in het Engels (waar hij ‘Dickie’ heet), Spaans, Fins, Hongaars en zelfs Tsjechisch…
Dit Boerke is duidelijk op de kar gesprongen om de wereld te veroveren met zijn humoristische kijk! En dat mag je niet missen!
Tekenaar Pieter De Poortere krijgt vanaf dit najaar zijn eigen exporuimte in het Belgisch Stripmuseum in Brussel. Zeker een bezoekje waard!