Al Andalus

Khalid Benhaddou
Je beseft het misschien niet maar de islam maakt integraal deel uit van het Europese erfgoed. Terwijl christelijk Europa in de duistere Middeleeuwen leefde, was het islamitische Spanje van de 8e tot de 12e eeuw een baken van cultuur en een doorgeefluik van kennis die de renaissance mogelijk maakten. Tijdens dit ‘Gouden tijdperk van de islam’ 

bloeiden de wetenschappen, de landbouw, de economie en de cultuur. Joden, christenen en moslims leefden onder islamitisch bestuur samen. En niet zomaar samenleven in de multiculturele betekenis van het woord, want ze hadden interactie met elkaar, het was een culturele en intellectuele samensmelting. 

Tegen het eind van de middeleeuwen raakte de islamwereld echter in verval. En nog altijd vertonen Islamitische landen op alle relevante graadmeters een enorme achterstand op het Westen. Waar ligt dat aan en hoe keer je het tij? Dit en nog veel meer komt aan bod in deze lezing/voorstelling.

Lezingen op aanvraag

Khalid Benhaddou is een veelgevraagd spreker. Zijn lezingen zijn steeds een groot succes. Khalid kan zijn lezingen op maat uitwerken/brengen. Doorheen de jaren is er echter al een ‘vast aanbod’ ontstaan met zijn meest populaire lezingen:

– Islam in Europa: bedreiging of verrijking?
– Halal of niet?
– Geschiedenis en evolutie van islam
– Hedendaagse islamitische stromingen
– Islamitische stelregels onder de loep (op basis van casussen)
– Verhouding tussen politiek en religie
– Samenleven in diversiteit
– IS in het Avondland: marginaal of radicaal?
– Polarisatie

Contacteer ons vrijblijvend om na te gaan welke lezing het nauwst aansluit bij jouw noden.